Hoe kom ik tot een nieuw product?

Hoe kom ik tot een nieuw product?

'Hey Kel! Hoe doe jij dat toch?! Die ideeën voor nieuwe producten? Waar haal jij je inspiratie vandaan en ben je vaak bezig met test bakken?'

Dat zijn vragen die ik met regelmaat van klanten, maar ook van medewerkers krijg.

Soms zijn er van die momenten dat het er ineens is. Een idee van smaakcombinaties die ik kan gebruiken in de brownies of de macaron-taartjes. Ik zal je zeggen: die momenten zijn schaars. Zo eens in het jaar plopt het ineens op – en dan klopt het ook. Later zal ik jullie in een ander blog meenemen in het proces als ik meer moet nadenken om tot een nieuw product te komen en waar ik dan allemaal rekening mee houd.

Voor nu neem ik jullie graag mee in het proces van hersenspinsel tot werkelijk product, hoe het uiteindelijk in de winkel of webshop komt te liggen zodra het in mijn hoofd zit. En ja, dit idee begon allemaal toen ik bezig was met nieuwe Sinterklaas lekkernijen voor dit jaar.

Hoe bedenk ik een nieuw product

Meestal gaat het niet zo, maar vorige week had ik er weer één. Vorig jaar december hebben we voor een opdrachtgever 1100 pakketjes met brownies verstuurd voor Sinterklaas. Begin dit jaar kreeg ik de vraag of ze weer Sinterklaas lekkernijen konden bestellen voor dit jaar. De voorwaarden waren dat het per brievenbuspakketje verstuurd moest worden en dat het een product moest zijn met de smaken van het najaar, echte Sinterklaas lekkernijen.

In eerste instantie dacht ik aan gevuld speculaas. Een supermooi product voor Sinterklaas dat ook heel blijft bij het verzenden. Dit heb ik eerder in de winkel gemaakt en het was toen echt een favoriet bij mijn klanten. Het probleem is alleen dat het behoorlijk wat werk is en ik voor 1250 pakketjes niet het juiste team heb staan in de productie. Voor het gevulde speculaas moet het deeg mooi egaal en strak uitgerold worden – en wanneer je daar geen ervaring mee hebt, is dat nogal een dingetje. Het alternatief was dus inkopen.

Gevuld speculaas leek de opdrachtgever ook een goed product, dus ik ging aan de slag. Ik heb diverse leveranciers benaderd voor offertes. Uiteraard let ik dan goed op of het wordt gemaakt naar mijn kwaliteitseisen. Totdat ik haar weer aan de telefoon had. ‘Maar je gaat het dus niet zelf maken? Is het dan wel net zo lekker als jouw brownies? De medewerkers hebben het nu nog over de brownies, het moet dus minstens gelijk zijn of overtreffen. Lukt dat wel als je het inkoopt?’

Oef… tja. Natuurlijk zou er niks meegaan zonder dat ik het getest had, maar toch begon het te knagen. Kan ik die kwaliteit wel waarborgen? Kan ik toch niet beter zelf iets maken? En wat dan – kan ik dat aan?

Hersenspinsel

Terwijl ik op een vrije dag lekker in het zonnetje zat, plopte het ineens op. Waarom combineer ik niet mijn lekkerste producten met elkaar?

Ik zag het helemaal voor me: een dun laagje brownie met daarbovenop een laagje spijs, natuurlijk met mijn signature gevuld speculaas-smaken erin. En dan daar bovenop een speculaascrumble. Damn, het water liep me al in de mond. Het liefst was ik meteen naar de bakkerij gereden om een proefbaksel te maken, maar ik heb me kunnen inhouden – die vrije dag had ik echt nodig.

De volgende dag op de zaak ben ik gelijk aan de slag gegaan. Terwijl ik mijn hersenspinsel aan het maken was, schreef ik alle dingen die ik deed op een blaadje. Zo weet ik voor een tweede keer precies hoeveel gram van alles erin moet.

In mijn achterhoofd houd ik altijd rekening met dat iedereen die bij mij werkt het product moet kunnen maken. Ik probeer hulpmiddelen te vinden die het voor iedereen makkelijker maken – een bepaalde spuitmond, zorgen dat alles goed voorbereid is, dat soort dingen. Zo wordt het straks makkelijker werken als er 140 platen gemaakt moeten worden.

Daar was hij dan...

Terwijl ik de eerste plaat in volle concentratie aan het maken was, was ik zó nieuwsgierig of mijn hersenspinsel zou gaan werken. Dat vind ik altijd een spannend moment. Na een half uur kwamen de geuren vrij in de bakkerij… niet normaal zo lekker.

Het duurde ongeveer een uur voordat hij klaar was. In mijn hoofd had ik een beeld van hoe hij eruit zou zien – of dat ook zo is, blijft altijd spannend. Als er teveel boter in zit, heeft de crumble niet de juiste textuur, wat weer effect heeft op de smaakbeleving. Maar wauw… hij kwam er perfect uit.

Aan het einde van de dag heb ik een stukje afgesneden van de nog warme plaat. Ik kon echt niet wachten. Ik liep tenslotte al een paar uur in die geur rond :-) En jemig zeg, dit was echt een smaakexplosie. Samen met een collega heb ik een stukje geproefd. Ook die was laaiend enthousiast.

Mijn signature gevuld speculaas

Die dag reed ik naar huis met een zakje gevuld speculaas om aan Gerard te laten proeven. Allerlei scenario’s spookten door mijn hoofd. Kan ik het wel waarmaken? Is het echt zo lekker? Is het niet te veel werk? De beren in mijn hoofd waren weer volop aanwezig.

Eenmaal thuis liet ik Gerard proeven en uitte ik mijn twijfels. Die werden met één zin weggeveegd:

‘Schat... wauw. Dit is zó lekker, dit gaat een hit worden. Dan maar wat meer uren draaien.’

Ik moest lachen. Waar ik soms aan mezelf twijfel, zet hij me weer met beide benen op de grond – met een liefdevolle schop die me laat vliegen.

En tja, daar ligt het product dan. In de winkel én in de webshop. Mijn signature gevuld speculaas. Terwijl het product nog geen vijf minuten online stond en de post op social media net was geplaatst, kwamen de bestellingen al binnen. Mensen die Sinterklaas lekkernijen bestellen via de webshop waren meteen enthousiast. Ook klanten die het in de winkel proefden waren dolblij. Zo bijzonder blijft dat elke keer.

Is het een lucky shot? Ik weet het niet. Voor mijn gevoel doe ik soms maar wat. Natuurlijk heb ik kennis van grondstoffen en weet ik wel wat ik doe, maar als het dan in één keer raak is, blijft dat bijzonder. Een collega zei al: ‘Nee Kel, je doet niet maar wat. Het is een gave die je bezit.’

Je snapt natuurlijk wel dat ik me wat licht ongemakkelijk voelde.

Dit is hoe het soms gaat als ik een product creëer. Heel soms is het er ineens. En het gekke is: juist die producten worden vaak de hardlopers. Alsof het zo moet zijn. En misschien is dat precies wat Sinterklaas lekkernijen bestellen zo leuk maakt – het blijft iets magisch, elk jaar weer.

Vernieuwde versie in 2025
Ondertussen heeft deze sinterklaas lekkernij een upgrade gekregen. De crumble is vervangen voor een heerlijk laagje amandelschaafsel. Dit maakt de smaak nog beter!

Zelf proeven?

Ik hoop dat je met plezier dit blog hebt gelezen en zo een klein inkijkje hebt gekregen in mijn bakkersbrein. Mocht je trek hebben gekregen en de gevulde speculaas zelf ook willen proeven, dan kun je hem natuurlijk bestellen in de webshop – zodat jouw Sinterklaas lekkernijen binnenkort vers bij je op de deurmat liggen. :-)

Terug naar blog

Reactie plaatsen