In de bergen dacht ik: hoe lang wil ik DIT nog?

In de bergen dacht ik: hoe lang wil ik DIT nog?

De zomervakantie zit er weer op. Tijd om mijn bergschoenen te verruilen voor mijn bakkersschort. Tijdens het wandelen in Oostenrijk heb ik niet alleen genoten van de natuur en het samenzijn, maar ook veel nagedacht over mijn bedrijf en de toekomst. Want hoe mooi is het om even afstand te nemen en daarna met nieuwe energie terug te keren.

Zoals zovelen heb ook ik enorm genoten van mijn zomervakantie.
De rust. Het samen zijn met mijn man. Wandelen in de bergen in ons lievelingsland Oostenrijk. Het land waar ik vroeger als kind al kwam met mijn ouders. Waar het toen al voelde als thuiskomen, maar ik dat nog niet doorhad. Elk jaar weer rolden de tranen over mijn wangen wanneer we wegreden. Geen idee of mijn ouders dat toen gezien hebben.

Jaren ben ik er niet geweest. Totdat ik Gerard leerde kennen, na mijn scheiding. En hoe bijzonder: hij bleek net zo dol te zijn op Oostenrijk. De keuze voor de vakantiebestemming was dus snel gemaakt.

Met elkaar beter leren kennen, dromen uitspreken.
Al snel bleek dat we allebei een wens hebben: ooit een eigen plek in Oostenrijk. Eerst om te verhuren, en wie weet later een combinatie van verhuren én zelf deels wonen.
Wanneer we nu naar Oostenrijk gaan, kijken we dus met een andere bril. Niet alleen als vakantieganger, maar ook als toekomstig verhuurder. Dit jaar voor de derde keer op rij zijn we niet op één plek gebleven, maar verplaatsten we elke drie à vier nachten naar een ander dal. Om te voelen, te proeven, te ontdekken. Elk dal heeft zijn eigen karakter. En elk jaar komen we een stapje dichterbij wat voor ons belangrijk is. Wat bij ons past. Wat misschien ooit een fijne plek wordt om een appartement te verhuren.

En dan gaat automatisch mijn ondernemersbrein aan.
Want hoe zie ik de toekomst van mijn bedrijf? Hoe bouw ik verder? Kan ik ervoor zorgen dat het ook zonder mij zou kunnen draaien?

En dit jaar merkte ik voor het eerst dat er een stemmetje begon te knagen.
Wat wil ik écht? Mis ik het bakken als ik op vakantie ben? Of is het juist het bezig zijn, het creatieve, het ondernemende dat ik mis? En - ook niet onbelangrijk - is ondernemen in het bakkersvak op de lange termijn nog rendabel? Met personeel, een groter pand, alle kosten die erbij komen?

Wat ook niet hielp, waren de berichten die ik onderweg voorbij zag komen. Op Instagram, in nieuwsbrieven uit de bakkersbranche. Bedrijven die omvielen. Ondernemers die zelf stopten omdat het financieel niet meer lukte. Het raakte me. Want precies daar zat ik ook ooit in met mijn bakkerij, voordat ik besloot te stoppen.

Ik begon te twijfelen. Serieus te twijfelen. Wat wil ik echt? Zijn er andere manieren waarop ik ondernemer kan blijven? Dingen kan doen waar ik goed in ben en blij van word? Het overviel me een beetje, die twijfel.

En toch, toen ik weer thuis was…
Rustig opgestart. Eerst de administratie. Naar de groothandel. En vrijdag stond ik weer in mijn bakkerij, proefbakken voor de feestdagen.
En toen wist ik het. Soms moet je iets een tijdje niet doen om daarna weer te voelen wat het je écht geeft. Ik stond daar met mijn beslagkom en dacht: dit is het. Dit is waar mijn passie ligt. Het creëren. Nieuwe smaken bedenken. Heerlijk bezig zijn met mijn handen. En voelen dat ik in mijn element ben.

Daar krijg ik energie van.
Dit is wat ik wil.

Maar dan wel in combinatie met de andere kanten van het ondernemerschap waar ik ook van geniet. Niet alleen productie, maar ook marketing en sales. De creatieve kant. En ja, zelfs de administratie (al is dat laatste niet altijd mijn grootste hobby ;-)).

We gaan weer het mooiste seizoen van het jaar in.
Het seizoen waarin ik los kan met mijn creativiteit. Waarin jullie nog vaker een brownie bij de thee nemen. En waarin ik zie dat jullie in de herfst en winter nog meer mensen verrassen met een brievenbuspakketje. Dat maakt mij blij.

En daar wil ik jullie voor bedanken. Want jullie zorgen ervoor dat ik kan blijven bakken. Dat ik kan doen wat ik het liefste doe. En dat ik mijn ondernemersreis mag blijven delen.

Wil je dit najaar ook elke maand iets hebben om naar uit te kijken?

Maak dan kennis met De Lekkerste Seizoensbox, een creatieve uitspatting waardoor je dit najaar 3 maanden kan genieten van chocoladeplezier. Elke maand een unieke brownie special door de brievenbus. Ontdek de smaken van de seizoensbox. Ga voor 8 of 16 stuks, en ben je een echte chocoladeliefhebber? Voeg dan een chocoladereep toe als extraatje. Ideaal als cadeautje of voor jezelf. De eerste box wordt op 7 oktober verstuurd. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen